Algemeen:
Ratten zijn hele lieve huisdieren en met een beetje geduld en genoeg aandacht erg goed tam te maken. Een rat is een groepsdier, en mag daarom nooit alleen gehouden worden, maar moet altijd met minimaal een soortgenoot gehouden worden. Ratten zijn van nature schemerdieren, maar ze kunnen zich goed aanpassen aan het ritme van hun eigenaar, en zullen dus na een tijdje wakker zijn op de momenten dat ze aandacht krijgen, in tegenstelling tot hamsters. Ratten zijn relatief makkelijk in verzorging, maar dit betekent niet dat ze onderhoudsvrij zijn of dat je ze maar weinig aandacht hoeft te geven, want het zijn hele sociale dieren die ook graag goed verzorgd willen worden.

Aanschaf:
*coming soon*

Huisvesting:
Er zijn op de markt zoveel verschillende kooien te koop dat het bijna onoverzichtelijk word. De minimale afmeting voor twee ratten is 50x50x50, en voor iedere extra rat natuurlijk groter. Geschikte beginnerskooien zijn bijvoorbeeld de Ferplast Jenny of Furat. De ratten moeten zonder belemmering rechtop kunnen staan in de kooi, en natuurlijk genoeg klim- en speelruimte hebben. Zorg dat de tralie-afstand niet groter is dan 1,5 cm voor rittens en kleinere vrouwtjes en 2 cm voor volwassen ratten, om ontsnappen te voorkomen. Als de kop erdoor past, kan het lichaam er ook door. De kooi moet groot genoeg zijn dat iedere rat als hij/zij daar zin in heeft een eigen rustig plekje heeft. Het is dus belangrijk om in de kooi meerdere slaap-en schuilplekjes te hebben. Het voer en drinken kan het beste op een vaste rustige plaats in de kooi aangeboden worden, en het liefst op een verhoging zodat er geen bodembedekking of uitwerpselen in terecht kunnen komen. Zorg ook dat er genoeg klimmogelijkheden en etages in de kooi zijn. Sommige ratten houden er ook van om in een looprad rond te rennen, maar zorg er dan voor dat de diameter hiervan minimaal 27-30 cm is, en dat er geen staarten of pootjes in vast kunnen komen te zitten. Er zijn veel dichte loopraden te koop tegenwoordig. Zorg dat er regelmatig afwisseling is in de kooi, dit stimuleert de ratten om te ontdekken en te spelen en houdt ze actief, dus verander bijvoorbeeld na het verschonen de inrichting van de kooi. Zorg dat de kooi op een rustige en tochtvrije plek staat, en het liefst op een verhoging zoals een klein kastje of een tafeltje, dit is het minst stressvol voor de ratjes.

Bodembedekking:
Bodembedekking is er in verschillende soorten, en iedereen heeft zijn eigen voorkeur hierin.
RATTEN MOGEN ABSOLUUT NIET OP ZAAGSEL OF HOUTVEZEL/SCHAAFSEL GEHOUDEN WORDEN!
Een aantal geschikte soorten bodembedekking zijn Houtsnippers: de kleinste en middelste maat hiervan zijn perfect voor ratjes. Voordelen hiervan zijn het is relatief goedkoop en makkelijk in gebruik, maar minpunten zijn dat het vaak scherpe randjes kan hebben, niet heel erg absorbeert, en zwaar is. Hennepvezel/Hemparade is een soort zaagsel, maar gemaakt van hennepvezel. Het is een lichte goed absorberende bodembedekking, maar het maakt wel vaak rommel omdat het zo licht is. Korrels van geperst oud papier, zoals Yesterday's news, Happy ferret biolitter, CareFresh of Back2Nature, zijn handig om in toilethuisjes te leggen, maar ze worden vaak papperig als ze eenmaal nat zijn, en zijn relatief duur. Papiersnippers of vlokken van oud karton/papier – Ecobed, Green mile, Habitat - zijn ook goed te gebruiken, maar worden ook snel vies, ze zijn wel ideaal als nestmateriaal. Corbo/Chipsie (gemaakt van geperste maïskolven) is een goede bodembedekking, absorbeert goed vocht en geurtjes, alleen voor rittens en oudere ratjes kan het te hard zijn voor de pootjes. No Smell is gemaakt van katoendoppen, en absorbeert een beetje, maar niet erg veel, en het kan vaak stoffig zijn. Voor grotere ratten is het goed geschikt, alleen kleinere ratten willen er nog wel eens met hun nageltjes in blijven steken. En zo zijn nog wel een paar andere soorten. Elke bodembedekking heeft zo zijn voor en nadelen, maar je kunt ook bodembedekking met elkaar combineren, dus een hardere absorberende onderlaag met een zachte bovenlaag. . Gebruik in ieder geval NOOIT ZAAGZEL! Dit is ten eerste veel te stoffig, en er zitten houtsoorten in die giftig zijn voor ratjes. Ook  GEEN geperste houtkorrels gebruiken, want deze zijn gemaakt van precies het zelfde als zaagzel, en als deze uiteenvallen zijn ze ook heel erg stoffig. Hooi en stro zijn ook niet echt geschikt, deze kunnen vaak mijten bevatten. Wil je het toch gebruiken, leg het dan eerst 24 uur in de vriezer, dan zijn de mijten en eitjes dood. Als nestmateriaal kun je oude krantensnippers gebruiken, wc/keukenpapier of lapjes stof (let op dat het geen stof is waar ze met hun nageltjes in kunnen blijven steken.)

Voeding:
Ook in rattenvoer zijn er veel verschillende merken en soorten te koop. Ik raad aan om uit te proberen wat je ratjes het lekkerste vinden. Zorg er wel altijd voor dat je ratjes dierlijke eiwitten binnenkrijgen, dus mochten deze er niet inzitten vul het voer dan aan met hondenbrokken (voor kleine hondenrassen), NIET met kattenbrokjes want deze bevatten teveel zout en zijn slecht voor je ratjes. Verder kun je het voer aanvullen met muesli zonder suiker, en met ongekookte pasta, dit is goed voor de tanden en voor de  koolhydraten. Ook kun je je ratjes af en toe zonder zout gekookte aardappelen, groente en rijst geven, doppinda's en kaas (met mate) en fruit zoals appels en bananen. Kijk uit met vruchten die veel vocht bevatten zoals druiven, kiwi's etc., geef deze met mate. Ook af en toe honden blikvoeding, of brintapap aangemaakt met kattenmelk vinden ze erg lekker. Wat ik vaak doe voor de rittens als goede bijvoeding is brintapap van kattenmelk, met geprakte(over)rijpe banaan en wat honden blikvoer gemengd, hier zijn ze echt gek op. Zorg tenslotte dat de ratten altijd droogvoer tot hun beschikking hebben, en controleer of ze niet zijn gaan “hamsteren” in de hoeken van de kooi. Ander voer zoals pap, fruit, blikvoer etc. altijd na maximaal 24 uur weer weghalen om bacteriën of schimmels te voorkomen. Etenswaren die ratjes niet mogen hebben zijn koolsoorten, ijsbergsla (deze soort bevat teveel vocht en kan diarree veroorzaken) uien, zonnenbloempitjes (behalve als er een paar van door het rattenvoer zitten, dat is niet erg), rauw vlees, zout of gekruid eten, rauwe eieren (gekookt mag wel!) en natuurlijk dingen zoals snoep, koek chocola en andere dingen die veel suiker of vet bevatten, en geen alcoholische dingen, maar dat lijkt mij logisch.

Gedrag:
*coming soon*

Ziektes en ongedierte:
Als ratten ziek zijn laten ze het niet vaak merken, dus let goed op als je ratje zich ineens anders gedraagt dan normaal. Meer slapen, zich verstoppen, lusteloos zijn, niet of ineens veel meer eten en drinken, krabben of niezen kunnen er op wijzen dat je ratje ziek is. Ga ALTIJD naar de dierenarts als je vermoed dat je ratje ziek is, ga niet zelf dokteren. Een ratje met een verlaagde weerstand gaat porfyrine afscheiden uit de oogjes en de neus. Dit is een donkerrode vloeistof, en is dus geen bloed. Mocht je dit bij je ratten waarnemen, controleer ze dan goed, en kijk of de omgeving (temperatuur, stress, vies hok) in orde is. Mocht het aanhouden, en je ratje maakt een zieke indruk ga dan voor alle zekerheid naar de dierenarts. Als je ratje last heeft van parasieten zit hij vaak te krabben, bijten en soms ook rond te rennen in de kooi. Ratten hebben vaak last van luizen of mijten, deze komen bijvoorbeeld mee met bodembedekking of voer, en dit is te zien aan veel kleine korstjes op lichaam en staart. Bij schurftmijt kunnen er ook bultjes op de oren en staart komen. Mijten kun je niet met het blote oog zien, maar luizen zie je als kleine rode of zwarte stipjes in de vacht van je rat kruipen, 's avonds als het donker is. Overdag slapen de luizen in de kiertjes van de kooi en zitten alleen op de rat om te voeden. Als je rat last van parasieten heeft, kun je bij de dierenarts of dierenwinkel er een middeltje tegen kopen. Behandel alle ratten, ook als ze geen last lijken te hebben, en maak ook de hele kooi en kamer schoon enbehandel deze met omgevingsspray. Totdat ze helemaal van alle beestjes af zijn even geen hangmatjes of dingen van stof geven, omdat daar eitjes in gelegd kunnen worden.